Professor Peter van der Kroon, hoogleraar experimentele reumatologie, krijgt een prijs voor het ontdekken van de positieve maar ook negatieve effecten van het stofje TGF-bèta op kraakbeen. Dit stofje blijkt artrose te verergeren.
De signalen van TGF-bèta zijn belangrijk voor gezond kraakbeen omdat het ervoor zorgt dat de kraakbeencellen goed blijven werken. Mensen hebben hier zelf invloed op, aangezien het “goede” signaal van TGF- bèta ontslaat door te bewegen, zo heeft de hoogleraar ontdekt. ”Bij beweging komt er wat druk op het kraakbeen in onze gewrichten”, vertelt hij.
”TGF-bèta komt dan vrij en geeft dat goede signaaltje af. Zo werkt TGF- bèta beschermend”.
Maar TGF-bèta heeft ook een andere kant. “Als kraakbeen steeds een beetje achteruitgaat, komt er meer TGF-bèta in het gewricht terecht en het gaat andere signaaltjes geven. Slechte signaaltjes waardoor kraakbeencellen minder goed gaan werken. TGF-bèta kan er ook voor zorgen dat de botten in je gewricht veranderen. Er kunnen botuitsteeksels gaan groeien, waardoor je meer pijn krijgt en steeds minder goed beweegt. TGF-bèta is dan een echte oorzaak van artrose”.
Met zijn onderzoek wil prof. Van der Kroon een behandeling voor artrose vinden om de “slechte” signaaltjes van TGF-bèta te stoppen.
Bron: ReumaNederlond