"Grote toename van aantal botbreuken door osteoporose".

De incidentie van aan osteopoÍose gerelateerde botbreuken zal tot 2030 met 40 procent toenemen. Dat is een van de beweringen in de oratie van internist-endocrinoloog dr. Joop van den Bergh, die begin oktober is aangesteld als bijzonder hoogleraar Botkwaliteit en Metabole Botaandoeningen aan de Universiteit Maastricht. Van den Bergh doet deze bewering aan de hand van vier onderzochte scenario’s.

Van den Bergh doet in het Maastricht UMC+ en in VieCuri MC in Venlo al vele jaren onderzoek naar osteoporose, metabole botaandoeningen en (herhaald) fractuurrisico. Daarbij speelt beeldvorming, het meten van de botsterkte door middel van de modernste scanmethodes en de relatie tussen bepaalde ziektenm zoals COPD, diabetes, reuma en botfracturen een belangrijke rol.
ln dit kader is onder meer samenwerking tot stand gebracht met het Garvan lnstitute in Sydney om deze aspecten nader te bestuderen in grote cohorten als de V5, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Noorwegen, Zweden en ltalië. De eerste resultaten van dit ambitieuze
samenwerkingsproject worden binnenkort wereldkundig gemaakt tijdens een congres in de VS. Gebleken is onder meer dat bij fractuurpatiënten die bisfosfonaten kregen toegediend het risico op een nieuwe botbreuk 40 procent Iager was en sterfte 20 procent minder. Bisfosfonaten zijn medicijnen die aan botweefsel hechten en hierdoor de botafbraak remmen en het bot sterker maken.

Zuurstofopname
Uit ander onderzoek aan het Maastricht UMC+ is gebleken dat de afname van botstructuur en botsterkte gerelateerd is aan de mate waarin de long zuurstof kan opnemen (diffusie). Deze onverwachte correlatie wordt momenteel verder onderzocht in samenwerking met de afdeling Longziekten van het Maastricht UMC+, CIRO+ Horn, het Catharina Ziekenhuis Eindhoven en de Technische Universiteit Eindhoven.

 

Bron: Vakblad Formosus Pedicure Manicure

Formosus Pedicure Manicure Marga Leber botbreuk2 Formosus Pedicure Manicure Marga Leber botbreuk2