Voetverzorging bij de vierdaagse

Voetverzorging tijdens wandelen.

Een goede voethygiëne is een basisregel voor iedereen. Gezonde voeten moeten dagelijks in verse sokken – en als het kan – in een ander paar schoenen gestoken worden. ‘s Avonds moeten de voeten altijd gedurende een tijdje kunnen luchten. Een voetmassage kan bovendien verlichting brengen voor het hele lichaam.

Bij de wandelsport zijn het vooral de voeten die extra aandacht nodig hebben. Voetverzorging is van groot belang! De wandelaar die geen speciale zorg besteedt aan zijn voeten zal niet lang wandelaar blijven. Je voeten dragen je hele gewicht, ze moeten je lichaam over alle eventuele hindernissen helpen, ze krijgen af te rekenen met alle mogelijke terreintoestanden: gladheid, modder, zand, rots, steenslag, …
Ze zijn er natuurlijk voor gebouwd, maar toch… onze westerse voeten hebben veel van hun oorspronkelijke natuurlijkheid verloren.

Algemene voetverzorging

Een goede voetverzorging en eventuele geurverdrijvende elementen houden de flora in evenwicht.
• Was je voeten één keer per dag met water zonder zeep, want zeep tast het natuurlijk herstelvermogen van je huid aan (je voeten worden daar week van). Droog daarna je voeten goed af, vooral tussen de tenen moet je de ruimte goed droog houden. Laat je voeten even aan de lucht drogen alvorens je sokken aan te doen.
• Draag aangepaste wandelschoenen en sokken.
• Wanneer je geen gesloten sportschoenen nodig hebt, bijvoorbeeld als je thuis bent, draag je best schoenen die relatief goed kunnen ademen en wissel regelmatig van schoenen. Ook voor de behandeling van de schoen zijn er diverse producten op de markt en beschikbaar in mijn praktijk. Met hun bacteriëndodende en schimmelwerende werking, zorgen ze voor een “schone” schoen en een ideaal draagcomfort.

Veel voorkomende voetkwaaltjes

Zweten
Van wandelen krijg je het warm en dus ga je transpireren. Bij het zweten van de voeten beperken de problemen zich niet tot het gevoel van de vochtigheid, maar ook de nevenverschijnselen zijn zeer vervelend.
Wanneer de voet eenmaal week geworden is en de hygiënische omstandigheden of de schoenen niet veranderd worden, zullen er achtereenvolgens volgende problemen ontstaan:
• De huid wordt aangetast.
• De bacteriën beginnen te woekeren.
• Er ontstaan onaangename geurtjes door de afbraak van de bestanddelen van het zweet. In een verdere fase, wanneer de sokken nat zijn, kunnen door de wrijving blaren ontstaan.
Goede wandelschoenen en sokken leveren hier al het grootste werk om de onaangename gevolgen van zweet te voorkomen.

Eelt
Eelt is een speciale verharding van de opperhuid die aan je voeten een natuurlijke beschermingslaag tegen blaren geeft. Eelt is dus goed maar een teveel kan ook weer blaren veroorzaken. Overmatig eelt kan je dus best verwijderen. Door een bad met azijn of warm water kan je het eelt van je voeten weken. Bij te veel eeltvorming is het te adviseren bij een pedicure of podoloog langs te gaan, zij kunnen de eeltlaag op een deskundige manier verwijderen. Het eelt zal echter terugkomen wanneer de oorzaak niet aangepakt wordt. Eelt aan de bal van je voeten kan het gevolg zijn van te hoge hakken. Als je vooral eelt op één van beide voeten hebt kan het best zijn dat het ene been een klein beetje korter is dan het andere. In dit geval kan een steunzool de oplossing bieden (laat je hiervoor steeds bijstaan door professionals).

Ingegroeide of pijnlijke nagels
Als de nagels te lang zijn of in het vlees groeien dan kan dit op termijn aanleiding geven tot ondraaglijke pijnen. Vooral als het te volgen pad enigszins bergaf gaat, stoten de nagelranden bij iedere stap tegen de neus van de schoenen en daar zijn zelfs de meest verhoornde nagels niet op berekend. De teennagels moeten elke twee weken met een nageltang recht afgeknipt worden. Wanneer ze niet recht of te kort afgeknipt worden, is er gevaar voor ingroeiing. Ingegroeide nagels kunnen door een pedicure worden behandeld. Ze kunnen infecties of etterabcessen veroorzaken.

Blaren
Een blaar is een huidletsel. Het is een ophoping van vocht (plasma) tussen de opperhuid en de lederhuid, waardoor we een blaas op de huid zien. Een branderige, rode huid is het eerste voorteken. Blaren ontstaan bij sportbeoefening meestal door langdurige of hevige wrijving van de huid.
Goede voorzorgsmaatregelen zijn het belangrijkste. Als er toch blaren verschijnen op de voeten, is het aangeraden om de blaren op de juiste wijze te behandelen, zodat er geen infecties ontstaan.
Op een hete ondergrond of op een warme zomerdag is de temperatuur van de voeten ook hoger, zeker in slecht geventileerde schoenen. Deze warmte op de huid vergroot ook de kans op blaren. Er is heel wat minder wrijving nodig om de huidlagen te verzwakken en blaren verschijnen veel vlugger. Door koude raakt de voethuid dan weer minder doorbloed en daardoor raakt ze ook gevoeliger voor blaren.

Voorkomen van blaren
Om blaren te vermijden bestaan er honderden adviezen. Onthoud vooral dat iedere voet anders is en dat een ideale oplossing voor een vriend of vriendin bij jou helemaal geen oplossing kan zijn.
Maar er zijn wel enkele algemene tips om blaren te voorkomen, zaken waar je op moet letten vóór je op stap gaat:
• ‘Voorkomen is beter dan genezen’
• Draag goed ingelopen schoenen die passen! Een schoen moet ook aangepast zijn aan de ondergrond waarop je wandelt.
• Draag zoveel mogelijk sokken zonder naden. Naden zorgen enkel voor extra wrijving en druk.
• Plak verzwakte plaatsen voor een wandeling af met speciale pleisters tegen blaren (leukoplast of sporttape, absoluut niet met tweedehuidspleisters).
• Gebruik eventueel talkpoeder om tussen je voet en de sok te strooien.
• Blaas het overtollige poeder wel weg, anders gaat dit klonteren. Herhaal dit ook tijdens de wandeling. Laat je voet voldoende drogen vóór je in de sok kruipt. Tijdens de wandeling mag je af en toe je schoen uittrekken en je voeten laten luchten. Zo kan overtollig vocht ontsnappen. Er bestaan geruchten dat de voet tijdens de wandeling wat opzwelt en je niet meer goed in je schoen zou passen om verder te stappen. Dat is gedeeltelijk waar, maar als je goed zittende en vooral passende schoenen aan hebt, mag dit geen probleem geven. Je kunt ze ook verstuiven met een verfrissende spray.

Verzorging

Heb je toch blaren na een lange wandeling dan moet je ze goed verzorgen. Blaren kunnen vanzelf open gaan of nog gesloten zijn.

Gesloten blaren
Deze laat je best zo. De blaar doorprikken kan voor onnodige infecties zorgen. Plak de blaar af met een tweedehuidspleister (Compeed, Secondskin…).

Open blaren
Deze moet je eerst zeer goed ontsmetten en ook de huid eromheen. Daarna dek je af met een steriel verband.
De blaar doorprikken
Wanneer de blaar teveel hindert bij het wandelen, kan je ze best doorprikken. Dit laat je best doen door iemand van de EHBO. Indien dit niet mogelijk is en je moet het zelf doen, ga je best als volgt te werk:
• Veeg eventueel zand, stof of andere onreinheden van je voeten.
• Ontsmet de blaar grondig.
• Prik met een steriele naald een gaatje aan beide kanten van de looprichting van de blaar. Zorg dat je alleen de bovenhuid doorprikt en niet de onderliggende huid, anders gaat de blaar bloeden.
• Raak hierbij de voorzijde van de naald niet aan om de steriliteit te handhaven. Prik voorzichtig. Druk met de naald voorzichtig het vocht uit de blaar.
• Nooit het vel op de blaar wegknippen.
• De blaar dakpansgewijs afplakken met tape.
• Trek de pleisters niet te strak aan, want hierdoor kunnen plooien ontstaan in de huid. Volg hierbij zoveel mogelijk de natuurlijke vorm van de voet.
• Na het plakken, bedekken met talkpoeder. De kleefranden worden hierdoor minder plakkerig waardoor je makkelijker je sokken kan aantrekken. Blaas overtollig poeder weg.